MCO Contact Number List

 *MCO Contact Number List* `Please fwd this msg to all ESM,Veer Naris, Widows, Wards and Dependents` Agra MCO 05622253255 Amritsar MCO 01832560845 Ambala MCO 01712645138 Ajmer MCO 01452629595 Ahmedabad MCO  07922160567 Allahabad MCO 05322618176 Babina MCO 05102741948 Bangalore MCO 08022260358 Belgaum MCO 08312422327 Behrampur MCO 06802201645 Bikaner MCO 01512546893 Bhatinda MCO 01642236541 Bareilly MCO 05812574869 Bhopal MCO 07552733421 Coimbatore MCO 04222302070 Chennai MCO 04425356900 Chandigarh MCO 01722658145 Devlali MCO 02532497867 Dehradun MCO 01352520159 Dumdum MCO 03325119014 Delhi Jn MCO 01123963529 Dimapur MCO 03862233936 Dhupguri MCO 03563259753 Ferozpur MCO 01632248941 Guwahati MCO 03612606689 Gaya MCO 06312224131 Gorakhpur MCO 05512207394 Goa MCO 08322700505 Gwalior MCO 07512344564 Hyderabad MCO 04023201542 Howrah MCO   03326386548 Hashimara MCO 03566255260 H Nizamuddin MCO 01124350338 Jabalpur...

Lucents GK:☑️ Indian History Top One Liner (1000) Most IMP Questions on Lucent's : 026 #IndHistory

 Lucents  GK:
☑️ Indian History Top One Liner (1000) Most IMP Questions on Lucent's : 026 #IndHistory

Que 251. What was the original name of Mohammad Ghori?
Ans – Shihabuddin alias Muizuddin Muhammad-bin-Sam Ghori was a 12th-century Afghan general who became the sultan of the Ghori kingdom in 1202 AD.

Que 252. When did Mahmud Ghaznavi loot the famous Somnath temple of Gujarat?
Ans – 1025-1026 AD

Que 253. When did the Muslim League celebrate 'Mukti Diwas'?
Ans – December 22, 1939 AD

Que 254. Who founded the Muslim League?
Ans – Nawab Samimullah Khan & Aga Khan

Que 255. Who was the first President of Muslim League?
Ans – Aga Khan or Nawab Salimullah Khan

Que 256. What was the real name of Mumtaz Mahal?
Ans – Arjumand Banu Begum

Que 257. Who is considered to be the originator of the poetry style called Mubayyan?
Ans – Zaheeruddin Muhammad alias Babar

Que 258. When was the assassination attempt of King's Ford in Muzaffarpur?
Ans – April 30, 1908 AD

Que 259. From where did the Mughals get the festival of Nauroz (Navroz)?
Ans – From Parsis

Que 260. What was the official language of the Mughals?
Ans – Farsi

☑️ भारतीय इतिहास से सम्बन्धित टॉप (1000) लुसेंट पर आधारित महत्वपूर्ण प्रश्नोत्तर : 026 #IndHistory

प्रश्‍न 251. मोहम्मद ग़ौरी का मूल नाम क्या था ?
उत्तर – शिहाबुद्दीन उर्फ़ मुइज़ुद्दीन मुहम्मद-बिन-साम ग़ौरी 12वीं शताब्दी का अफ़ग़ान सेनापति था जो 1202 ई. में ग़ौरी साम्राज्य का सुल्तान बना।

प्रश्‍न 252. महमूद ग़ज़नवी ने गुजरात के प्रसिद्ध सोमनाथ मंदिर को कब लूटा था ?
उत्तर – 1025-1026 ई.

प्रश्‍न 253. मुस्लिम लीग ने 'मुक्ति दिवस' कब मनाया था ?
उत्तर – 22 दिसंबर, 1939 ई.

प्रश्‍न 254. मुस्लिम लीग की स्थापना किसने की थी ?
उत्तर – नवाब समीमुल्लाह ख़ाँ एवं आगा ख़ाँ

प्रश्‍न 255. मुस्लिम लीग का प्रथम अध्यक्ष कौन था ?
उत्तर – आगा ख़ाँ या नवाब सलीमुल्लाह ख़ाँ

प्रश्‍न 256. मुमताज़ महल का वास्तविक नाम क्या था ?
उत्तर – अर्जुमंद बानो बेगम

प्रश्‍न 257. मुबईयान नामक पद्य शैली का जन्मदाता किसे माना जाता है ?
उत्तर – ज़हीरुद्दीन मुहम्मद उर्फ बाबर को

प्रश्‍न 258. मुजफ्फरपुर में किंग्स फोर्ड की हत्या का प्रयास कब किया गया था ?
उत्तर – 30 अप्रैल, 1908 ई.

प्रश्‍न 259. मुगलों को नौरोज़ (नवरोज) का त्यौहार कहाँ से मिला था ?
उत्तर – पारसियों से

प्रश्‍न 260. मुगलों की राजकीय भाषा क्या थी ?
उत्तर – फारसी

टिप्पणियाँ