MCO Contact Number List

 *MCO Contact Number List* `Please fwd this msg to all ESM,Veer Naris, Widows, Wards and Dependents` Agra MCO 05622253255 Amritsar MCO 01832560845 Ambala MCO 01712645138 Ajmer MCO 01452629595 Ahmedabad MCO  07922160567 Allahabad MCO 05322618176 Babina MCO 05102741948 Bangalore MCO 08022260358 Belgaum MCO 08312422327 Behrampur MCO 06802201645 Bikaner MCO 01512546893 Bhatinda MCO 01642236541 Bareilly MCO 05812574869 Bhopal MCO 07552733421 Coimbatore MCO 04222302070 Chennai MCO 04425356900 Chandigarh MCO 01722658145 Devlali MCO 02532497867 Dehradun MCO 01352520159 Dumdum MCO 03325119014 Delhi Jn MCO 01123963529 Dimapur MCO 03862233936 Dhupguri MCO 03563259753 Ferozpur MCO 01632248941 Guwahati MCO 03612606689 Gaya MCO 06312224131 Gorakhpur MCO 05512207394 Goa MCO 08322700505 Gwalior MCO 07512344564 Hyderabad MCO 04023201542 Howrah MCO   03326386548 Hashimara MCO 03566255260 H Nizamuddin MCO 01124350338 Jabalpur...

भूगोल के टॉप वन लाइनर 20 लुसेंट पर आधारित अति महत्वपूर्ण प्रश्नोत्तर .Very Important Q&A based on Geography's Top One Liner 20 Lucent

🔻  भूगोल के टॉप वन लाइनर 20 लुसेंट पर आधारित अति महत्वपूर्ण प्रश्नोत्तर  ✅

प्रश्‍न 1. भाभा परमाणु अनुसंधान केंद्र कहाँ स्थित है ?
उत्तर – मुंबई (महाराष्ट्र)

प्रश्‍न 2. सारे वर्ष भर वर्षा किस क्षेत्र में होती है ?
उत्तर – भूमध्य रेखीय

प्रश्‍न 3. राष्ट्रीय बाढ़ आयोग किस से संबंधित है ?
उत्तर – बाढ़

प्रश्‍न 4. कौन-सा ग्रह सूर्य से सबसे दूरी पर है ?
उत्तर – वरुण

प्रश्‍न 5. आकाशगंगा मंदाकिनी सबसे पहले किसने देखी थी ?
उत्तर – गैलीलियो ने

प्रश्‍न 6. ग्रहों की गति के केपलर नियम में कहा गया है कि आवर्त का वर्ग बराबर होता है ?
उत्तर – अर्ध-दीर्घ-अक्ष के घन के समानुपाती होता है।

प्रश्‍न 7. धूमकेतु किसके चारों ओर प्रक्रिया करते है ?
उत्तर – सूर्य

प्रश्‍न 8. पल्सर क्या है ?
उत्तर – तेज गति से घूमने वाला न्यूट्रॉन तारा है।

प्रश्‍न 9. पृथ्वी सूर्य से अपनी अधिकतम दूरी पर कब होती है ?
उत्तर – 4 जुलाई

प्रश्‍न 10. सूर्य की परिक्रमा करने वाले ग्रहों की कुल संख्या कितनी है ?
उत्तर – आठ (8)

प्रश्‍न 11. सौर परिवार का सबसे बड़ा ग्रह कौन-सा है ?
उत्तर – बृहस्पति

प्रश्‍न 12. सौरमंडल का दूसरा सबसे बड़ा ग्रह कौन-सा है ?
उत्तर – शनि

प्रश्‍न 13. बुध ग्रह पर उपग्रहों की संख्या कितनी है ?
उत्तर – शून्य

प्रश्‍न 14. खगोल भौतिकी में, बाह्य अंतरिक्ष में परिकल्पित उस छिद्र का नाम क्या है जहाँ से तारे और ऊर्जा की उत्पत्ति होती है ?
उत्तर – व्हाइट होल

प्रश्‍न 15. आठ ग्रहों में बुध किस स्थान पर स्थित है ?
उत्तर – प्रथम

प्रश्‍न 16. बृहस्पति का द्रव्यमान कितना है ?
उत्तर – बृहस्पति का द्रव्यमान लगभग सूर्य के द्रव्यमान का हजारवां भाग है।

प्रश्‍न 17. सौरमंडल का सबसे चमकीला ग्रह कौन-सा है ?
उत्तर – शुक्र

प्रश्‍न 18. किस ग्रह को बौना ग्रह माना जाता है ?
उत्तर – प्लूटो

प्रश्‍न 19. सूर्य या चंद्र ग्रहण में पृथ्वी की छाया के कितने भाग विभाजित होते है ?
उत्तर – दो भाग

प्रश्‍न 20. पृथ्वी के सबसे निकटतम तारा कौन-सा है ?
उत्तर – सूर्य

Very important question and answer based on geography's top one liner 20 Lucent


 Question 1. Where is Bhabha Atomic Research Center located?

 Answer – Mumbai (Maharashtra)


 Question 2. Which region receives rainfall throughout the year?

 Answer – Equatorial


 Question 3. With which is the National Flood Commission related?

 Answer – Flood


 Question 4. Which planet is farthest from the Sun?

 Answer – Varun


 Question 5. Who was the first to see the Milky Way galaxy?

 Answer – Galileo


 Question 6. In the Kepler law of planetary motion, it is said that the square of the period is equal to?

 Answer – is proportional to the cube of the semi-major axis.


 Question 7. Comets revolve around what?

 Answer – Surya


 Question 8. What is a Pulsar?

 Answer – A neutron star is a fast rotating neutron star.


 Question 9. When is the Earth at its maximum distance from the Sun?

 Answer – July 4


 Question 10. What is the total number of planets orbiting the Sun?

 Answer – Eight (8)


 Question 11. Which is the largest planet in the solar system?

 Answer – Jupiter


 Question 12. Which is the second largest planet in the solar system?

 Answer – Saturn


 Question 13. How many satellites are there on the planet Mercury?

 Answer – Zero


 Question 14. In astrophysics, what is the name of the hypothesized hole in outer space from where stars and energy originate?

 Answer – White Hole


 Question 15. In which place is Mercury situated among the eight planets?

 Answer – First


 Question 16. What is the mass of Jupiter?

 Answer – The mass of Jupiter is about one-thousandth of the mass of the Sun.


 Question 17. Which is the brightest planet in the solar system?

 Answer – Venus


 Question 18. Which planet is considered a dwarf planet?

 Answer – Pluto


 Question 19. How many parts of the Earth's shadow are divided in a solar or lunar eclipse?

 Answer – Part two


 Question 20. Which is the closest star to the earth?

 Answer – Surya

टिप्पणियाँ